Digitenne KPN

KPN Digitenne is aanbieder om draadloos digitale tv te bekijken: 
Waarbij vermeld moet worden dat HD (high definition)uitzendingen niet mogelijk zijn vanwege de beperkte bandbreedte.

Digitenne van KPN is een Nederlands netwerk voor digitale radio en televisie via de ether. De hiervoor gebruikte standaard is Digital Video Broadcasting Terrestrial (DVB-T). Via dit netwerk kunnen de Nederlandse publieke omroepen gratis worden ontvangen alsmede de regionale zenders die in de regio van gebruik actief zijn. Het is verder mogelijk om een abonnement af te sluiten voor de ontvangst van commerciële en buitenlandse omroepen via dit netwerk. Ontvangst is niet alleen mogelijk in huis, maar ook in bewegende (boot, auto) en kleine stationaire onderkomens (caravan). 

Voor de ontvangst van Digitenne wordt in de regel gebruik gemaakt van een actieve of kamerantenne. In deze antenne is een signaalversterker ingebouwd. De stroomvoorziening voor deze versterker loopt hierbij via de coaxkabel tussen de antenne en de ontvanger.  

Het overgrote deel van de tegenwoordig verkochte televisies heeft een ingebouwde ontvanger voor DVB-T en is daardoor geschikt om de via Digitenne verspreide publieke stations weer te geven. Hiervoor is geen abonnement nodig.

Via de Digitenne-insteekkaart kan een dergelijke televisie ook geschikt worden gemaakt voor het weergeven van de betaalde stations. De Digitenne insteekkaart is een Conditional access module (CAM) die in de Common Interface van de televisie wordt geplaatst. In de CAM wordt weer een smartcard gestoken.[2]

De meest gebruikte toepassing is nog altijd de settopbox (of STB) die aangesloten wordt op een bestaande televisie of ander type beeldscherm via de scart-kabel. De settopbox wordt, zoals de naam al aangeeft, normaliter boven (of onder) een televisie geplaatst. Er zijn ook set-top-boxen waarmee programma's kunnen worden opgenomen op een in de settopbox ingebouwde harde schijf.


Op een enkel Digitenne-abonnement kan een klant tot maximaal drie smartcards gebruiken om meerdere toestellen aan te sluiten. De smartcards zijn er, net als bij gsm-telefoons, in twee formaten: de full-size kaart (formaat bankpas) of de minikaart waarbij je het chip-gedeelte kan losmaken uit de grote kaart. Enkele ontvangers (zoals portable ontvanger met display) gebruiken deze kleinere kaart.

Digitenne heeft sinds 2008 grotendeels landelijke dekking maar nog geen 100%