Motor Polarmount

Voorzien we een schotel  van een motor met bijvoorbeeld het Diseqc 1.2 protocol, dan is het mogelijk om een volautomatisch draaibaar systeem te configureren, waarbij de maximale schotelantenne breedte ongeveer 120 cm is.vDit is in de meeste gevallen ook voldoende.

De stuursignalen voor de Diseqc motor worden door de Coax kabel getransporteerd. Dit is de Coax kabel die de schotelantenne met de satellietontvanger verbind. De Diseqc motor krijgt hierbij ook zijn voeding via de Coax kabel. Wanneer het een en ander deugdelijk is geïnstalleerd en afgesteld, selecteert u een willekeurig programma uit de zenderlijst van de satellietontvanger waarop de motor automatisch draait naar de satelliet die bij het geselecteerde programma hoort. Standaard zijn diverse satellietontvangers met het Diseqc protocol uitgerust. Op dit moment worden de Diseqc motoren het meest toegepast. Er zijn diverse Diseqc motoren uitvoeringen, waarbij de goedkopere vaak een kunststof tandwiel aandrijving hebben welke natuurlijk eerder slijt dan de duurdere die ook een metalen aandrijving kunnen hebben. Verder zit er verschil in gewicht en diameter welke de diverse Diseqc motoren aan kunnen.

Op onderstaande afbeelding links zien we de  nu vaak gebruikte  diseqc motor, voor schotels tot 120cm.
Rechts de foto van een flinke prime focus schotel met aan de linker kant duidelijk de actuator motor in beeld. Deze worden nu nog soms voor C-band ontvangst gebruikt.

 
 
Buiten de Diseqc 1.2 aandrijving zijn er satelliet ontvangers met een losse of ingebouwde automatische positionor actuator motorsturing die een motor aan stuurt met 36 volt. Hierbij word de motor aangesloten met  4 zwakstroom kabels en de schotel aangesloten met een Coax kabel op de satellietontvanger, zoals de TopfieldTF 5000CIP, deze is voorzien van een geïntegreerde 36 volt motor sturing. Hierbij is het mogelijk zeer grote schotels aan te sturen !!

Nadeel van een Diseqc of actuator motor is dat deze meer onderhoud vergt in vergelijking met een vast systeem voorzien van meerdere Lnb's. De zap tijd, (wisselen van zenders), kan ook langer duren bij gebruik van een motor daar de schotel eerst moet draaien als we een kanaal selecteren dat op een andere satelliet zit. Wanneer we een Twin tuner gebruiken voor opname en weergave tegelijk kan dit ook problemen geven! Wanneer de schotelinstallatie is voorzien van een motor kan ik geen  programma opnemen op bijvoorbeeld de hotbird 13 graden Oost positie, terwijl ik een programma wil bekijken op de Astra 1, 19 graden Oost positie! Voordeel van een motor is wel dat we het hele satelliet spectrum kunnen afschuimen en meer dan 30 satelliet posities kunnen opslaan.

Willen we verschillende satellieten ontvangen welke ver uit elkaar liggen zoals de Turksat op positie 42 graden Oost en de Hispasat op positie 30 graden west,  is een draaibare schotel schotelantenne vaak aan te bevelen daar dit niet met een normale schotelantenne voorzien van diverse Lnb's mogelijk is. We zouden natuurlijk wel verschillende schotels kunnen opstellen met diverse Lnb's om dit probleem te tackelen. Maar een schotel voorzien van een motor is dan veel goedkoper.

5 Artikel(en)

per pagina

Stel een Aflopende Directie in

5 Artikel(en)

per pagina

Stel een Aflopende Directie in