LNBF

Een Lnb vangt de signalen op die door de schotelantenne worden gebundeld en weerkaatst in het brandpunt waar alle signalen samen komen. Het is mogelijk om meerdere Lnb's te bevestigen aan één schotelantenne, waardoor meerdere satellieten kunnen worden ontvangen met één en dezelfde schotel. Lnb betekend Low Noise Block en wordt ook wel LNC (Low-Noise-Converter) genoemd.


Lnb low noise block

Lnbf  low noise block feed


De lnbf is een elektronisch apparaat voor een schotelantenne dat een gehele frequentieband of frequentieblok converteert naar een lagere frequentieband. Een Lnb heeft een flens-aansluiting waarbij de originele feedhoorn, die bij de schotel zelf behoord, hier dan weer op monteert word. Deze worden met name gebruikt in grote schotels die een eigen feedhorn hebben en waar een normale lnb niet optimaal in gebruikt kan worden.

Op dit moment word de Lnbf het meest gebruikt, wat letterlijk betekend low noise block + feed. Hierbij is de feedhoorn geïntegreerd met de Lnb. Bij dit type zijn er twee opneem antennes in de feedhoorn gemonteerd. Een horizontaal en de andere verticaal, ieder met zijn eigen versterker. Met een stuursignaal van 14 of 18 volt wordt dan door de ontvanger gekozen tussen de verticale of horizontale kanalen. Hierbij is de 18 volt horizontaal en de 14 verticaal. Verder kan er een 22 Khz signaal worden gebruikt om over te schakelen van een hoge naar een lage frequentie band.

Een Lnbf kan word aangesloten op een satellietontvanger met een coax kabel 75 Ohm. Maar soms kan het zijn dat er twee of meer ontvangers op dezelfde schotel aangesloten moeten worden. Een Twin Lnbf,  ( 2 aansluitingen) of quad Lnbf ( 4 aansluitingen), word dan toegepast. Dit is in principe een behuizing met twee onafhankelijke converters ingebouwd. Elk van deze converters kan zelf kiezen uit horizontaal of verticaal, hoge of lage band, zonder de andere te beïnvloeden. Word toegepast voor aansluiting van twee satelliet ontvangers in verschillende kamers of woonhuizen. Maar ook om bijvoorbeeld met een Twin satelliet ontvanger een programma te kijken en een ander programma op te nemen op bijvoorbeeld een ingebouwde hard disk.

 

Multi satelliet ontvangst met 2 Lnbf's           

Duo Twin lnbf

 
Een Duo Lnb of multi satelliet ontvangst is wat we steeds vaker zien. Als een schotel gemonteerd is en er zijn plannen om nog een andere satelliet te ontvangen is het  niet altijd mogelijk of  wenselijk om daar een tweede schotel voor te gaan monteren. Dit is vaak ook niet nodig. Met een zogenaamde Duo satelliet houder in een schotel kan een tweede Lnb eenvoudig gemonteerd worden. Er zijn hiervoor diverse systemen in de handel. Een veel voorkomende montage is de houder waarbij een of meerder Lnb's uit het brandpunt staan. Een schotelantenne zoals de Visiosat bisatellite en de Visiosat big bisatellite zijn speciaal ontwikkeld om meerdere satellieten te ontvangen.

 


Dan zijn er nog de zogenaamde quatro switching Lnb's die 4 signalen tegelijkertijd aanbieden. De quatro Lnb word gebruikt voor het leveren van de signalen aan een multiswitch. Ook hier is het mogelijk meerdere Lnb's aan te sluiten voor het gelijktijdig aanbieden van signalen van meerdere satelliet posities.

Onderdelen 1 tot 9 van totaal 26

per pagina
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Stel een Aflopende Directie in

Onderdelen 1 tot 9 van totaal 26

per pagina
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Stel een Aflopende Directie in