Diseqc Switch

Bij de diverse schotel antenne configuraties waar men meer satellieten wenst te ontvangen met een of meerdere schotel antennes. Wordt vaak gebruik gemaakt van het Diseqc 1.0-2.0 en of 1.1-2.1 protocol, waarbij het dus mogelijk is om één of meerdere schotels of Lnb's aan te sluiten op de satellietontvanger En dit zonder dat we daarvoor extra kabels moeten leggen. De satellietontvanger moet dan wel uitgerust zijn met het Diseqc 1.0-2.0 of 2.1-1.1 protocol. Er zijn goedkope en duurdere uitvoeringen waarbij de duurdereswitches vaak voorzien zijn van o.a. een betere isolatie en minder verlies.
 

Venton 2.0 switch diseqc combinaties bron http://nl.wikipedia.org/wiki/DiSEqC


Zo is het mogelijk met diverse diseqc protocollen een aantal diseqc switches aan elkaart te koppelen zodat we tot met gemak 16 lnb’s aan elkaar kunnen knopen waarbij het zelfs nog mogelijk is op lnb ingang  van een switch  een  schotel met diseqc motor en lnb aan te sluiten!

De meeste en zeker de nieuwste ontvangers zijn bijna allemaal  voorzien van een bassis of uitgebreide diseqc besturing, met uitzondering van diverse CanalDigitaal goedgekeurde Mediaguard satellietontvangers deze hebben vaak een beperkt 1.0 en2.0 protocol!! Dus laat u eerst goed informeren voordat u een ontvanger aanschaft. De termen DiSEqC 1.3 en 2.3 worden vaak gebruikt door fabrikanten en verkopers om te verwijzen naar andere protocollen maar deze worden niet geaccepteerd door Eutelsat, die het systeem heeft ontwikkeld en de standaarden bewaakt.

Wanneer de satelliet ontvanger alleen beschikt over een Diseqc 1.2 motor sturing, zijn via dit protocol ook Diseqc switches aan te sturen. een DiSEqC 1.2-ontvanger kan een 1.0-switch aansturen, maar een 1.0-ontvanger kan geen gebruikmaken van rotor-functies. De 1.x en 2.x versies zijn zowel backwards als forwards compatible.De Diseqc switch krijgt via de satellietontvanger een signaal, welke Lnbf deze aan moet sturen die bij een geselecteerde TV zender hoort en schakelt  automatisch zonder dat u dat merkt naar de juiste Lnbf in de schotel. Het zappen gaat dus net zo snel als bij gebruik van een Lnbf. Na installatie worden de diverse Lnbf's aangesloten met een Coax kabel op de Diseqc switch. De switch word hierna achter de schotelantenne monteert. Wanneer we gaan zappen van een kanaal op de ene satelliet naar een zender op een andere satelliet verloopt dit net zo snel als het zappen tussen kanalen van een satelliet,. Je merkt er dus niets van dat er meerdere Lnb's in de schotelantenne geplaatst zijn bij het zappen.

Veel toegepast op dit moment is een set waarbij we 3 of 4 satelliet posities kunnen ontvangen. Bijvoorbeeld een Lnbf ontvangt de signalen van de Astra satelliet op 19 graden Oost, met de tweede Lnbf ontvangen we dan de Astra 2 / Euronbird op 28,2 graden Oost, de derde Lnbf  ontvangen we de Astra 3 satelliet op 23,5 graden Oost en de vierde lnb geeft de Hotbird Satelliet op 13 graden oost door.

8 Artikel(en)

per pagina

Stel een Aflopende Directie in

8 Artikel(en)

per pagina

Stel een Aflopende Directie in