Digitenne

ot 31-12-2006 konden we aardse televisie kanalen zoals Nederland 1, 2 en 3 ontvangen met een normaal TV toestel via zend masten die op diverse plaatsen in Nederland, zoals bij Lopik staan. Wonen we in de grensstreek, dan was het ook mogelijk dat we Belgische of Duitse zenders ontvangen zoals BRT 1 ARD e.d. 


Digitenne is eigenlijk gelijk aan het oude TV signaal welke met een ouderwetse TV antenne te ontvangen waren, alleen met dit verschil dat er op een kanaal een digitaal signaal word uitgezonden waarin zich diverse TV en Radio zenders bevinden. Digital Video Broadcasting-Terrestrial (DVB -T). Vanaf begin 2019 is KPN begonnen met het omzetten naar DVB-T2.


High definition ontvangst is vanaf 2019  met digitenne ook mogelijk!! Het zender aanbod blijft wel beperkt tot ongveeer 25 TV zenders. In tegenstelling met de ons omringende landen heeft digitenne Nederland diverse commerciële zenders zoals RTL 4 - 5 , SBS 6 , Net 5 gecodeerd. Willen we deze dus zien moeten we een abonnement af sluiten bij KPN.
Dit zullen we moeten doen voor elke decoder die we bezitten, het is daarbij wel zo dat een tweede en derde abonnement vaker goedkoper worden aangeboden. Min punt is dat hiervoor alleen de door KPN geleverde Rebox decoders geschikt zijn men een abonnemnet wil bij KPN!
Voor een overzicht van het zender aanbod kijk hier Digitenne zender lijst


Voor de Vrij te ontvangen Publieke Ned. 1-2-3 en regionale zenders zijn universele DVB-T2 decoders te gebruiken.
Zoals hieronder beschreven staan.

 

Het DVB-T signaal kunnen we ontvangen als we in de regio van deze zender verblijven, met een kleine binnen of buitenantenne die aan is gesloten op een DVB-T2 ontvanger welke in de meeste gevallen op een TV toestel met een HDMI of eventueel met een scartkabel wordt aangesloten.
Bevinden we ons op de rand van deze regio kan het zijn dat we net als vroeger een kleine of zelfs een grote buitenantenne op ons dak moeten plaatsen!!
Woont u in de regio waar zich een zendmast bevind zou een binnen antenne al voldoende kunnen zijn.
Op dit moment is Digitenne te ontvangen in het grootste gedeelte van Nederland.

Voor mobiel gebruik is deze oplossing wel ideaal, maar hebben we eigenlijk een digitenne ontvanger nodig die hiervoor ook ontwikkeld is. De gangbare thuis Digitenne ontvangers ondervinden problemen bij de ontvangst bij snelle verplaatsingen, bijvoorbeeld in auto of bus. Dit komt doordat de DVB-standaard niet is ontwikkeld voor mobiele ontvangst.
Er zijn echter ontvangers in de handel die werken met diversity en daardoor bij hogere snelheden een goede ontvangst geven. De gewone ontvangers, primair voor het gebruik in huis geven doorgaans een goed beeld bij snelheden tot 30  km/uur. Deze zijn in ieder geval geschikt voor ontvangst op vaartuigen en bij langzaam stadsverkeer.

Nederland 1 - 2 - 3 3 en de plaatselijke regionale zenders zijn dus gratis te ontvangen met een eenvoudige digitaal decoder zonder kaart en abonnement.
Hebt u in huis 3 TV toestellen en wilt u op alle drie TV toestellen naar een andere zender kijken hebt u dus 3 DVB-T2 decoders nodig. Dus niet zoals bij centraal antenne even het signaal splitsen via een splitter of versterker en beeld op alle TV toestellen in huis.

 

Factoren die de ontvangst kunnen beïnvloeden zijn o.a:
-Glas in lood ramen
-Glas met metalen isolatiefolie
-Dichte metalen luxaflex
-Betonwanden met wapening
-Mobiele telefoons
-Elektronische huishoudelijke apparaten
-Passerende trams, auto's en brommers
-(Veranderingen in) de bebouwing rondom je huis/gebruikslocatie
-Storingen in de buurt van vliegvelden: Bij het passeren van opstijgende vliegtuigen ontstaan vergelijkbare ontvangstproblemen als bij mobiele ontvangst.
Vliegtuigen gedragen zich hierbij als snel bewegende DVB-T zenders d.m.v. reflectie van het zendersignaal.
Bij analoge TV ontstaan hierdoor hinderlijke spookbeelden of verdwijnt het zender signaal zelfs helemaal.

Voor een vast systeem thuis adviseer ik toch schotelantenne. Met een schotelantenne ontvangen we veel meer zenders en heeft u de mogelijkheid programma's op te nemen. Met de nieuwe DVB-T2 KPN decoder kan dit niet!De uitzendingen van de Nederlandse TV en radio zenders die via Digitenne uitzenden, zijn alleen in Nederland te ontvangen dus niet in het buitenland.
Willen we Nederlandse TV en radio zenders ook ontvangen in het buitenland, dan hebben we een schotelantenne nodig. Met een schotelantenne is het technisch mogelijk de Nederlandse TV en radio zenders in het grootste gedeelte van Europa te ontvangen.

Onderdelen 1 tot 9 van totaal 11

per pagina
Pagina:
  1. 1
  2. 2

Stel een Aflopende Directie in

Onderdelen 1 tot 9 van totaal 11

per pagina
Pagina:
  1. 1
  2. 2

Stel een Aflopende Directie in